De lekkerste en eenvoudigste paleo recepten in een paleo dieet

Paleo is een dieet dat gebaseerd is op de levensstijl van de oermens. Er wordt bij dit dieet uitgegaan van het feit dat de genen van de mens zijn ingesteld op het voedsel dat in de oertijd gegeten werd. De ontwikkeling van de mens heeft ervoor gezorgd dat we een ander voedsel zijn gaan eten. De mens ontdekte hoe je gewassen kon verbouwen en vee kon houden en at daardoor andere dingen. Deze zogenaamde landbouwrevolutie is relatief gezien nog niet zo heel lang geleden. Onze genen zijn dus nog niet echt aangepast aan het voedsel dat we nu eten en dat heeft vervelende gevolgen. Meer dan twee miljoen jaar lang leefde de mens van voedsel dat in de natuur werd gevonden. Het huidige dieet van bewerkt voedsel zorgt voor veel nare ziekten die nu vaker voorkomen dan duizenden jaren geleden. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en auto-immuunziekten. Het produceren van voeding gebeurt op steeds grotere schaal en dat heeft tot gevolg dat ons voedsel steeds minder voedzame stoffen bevat. Veel mensen hebben daardoor een tekort aan vitaminen en mineralen. Het vee wordt tegenwoordig volgespoten met antibiotica en hormonen die wij op onze beurt ook weer in ons lichaam krijgen. We krijgen veel stoffen binnen die lastig uit te scheiden zijn en dat heeft grote gevolgen voor onze gezondheid. Bij een paleo dieet ga je deze bewerkte voedselsoorten zo veel mogelijk uit de weg. Je eet alleen voedsel dat niet of weinig is bewerkt en dat past in het dieet van de oermens. Paleo wordt daarom ook wel ‘clean eating’ genoemd.

paleo dieet

 

Uit welke voedselsoorten bestaat een paleo dieet?

Een paleo dieet bestaat uit zeven verschillende voedselsoorten: vlees, eieren, vis, groente, fruit, noten en zaden. Je eet alleen producten die thuishoren in één van deze categorieën. Daarnaast eet je alleen plantaardige vetten, zoals olijfolie, notenolie, visolie of kokosolie. Opvallend is dat er geen granen, melkproducten, peulvruchten, verzadigde vetten en suiker voorkomen in het dieet. Deze producten hebben negatieve effecten op de gezondheid en horen daarom niet thuis in een paleo dieet.

groente fruit noten zaden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom geen granen, melkproducten, peulvruchten en suiker?

Deze voedselsoorten worden om verschillende redenen uit het dieet vermeden. Granen bevatten gluten die voor een zogenaamde ‘lekkende darm’ kunnen zorgen. De darmwand raakt beschadigd en zo komen allerlei stoffen de bloedbaan binnen die niet goed kunnen worden afgevoerd. Deze stoffen worden vervolgens door het immuunsysteem aangevallen en hierdoor ontstaat een overactief immuunsysteem. Een auto-immuunziekte kan hiervan het gevolg zijn. Melkproducten worden vermeden omdat ze volgens deze levensstijl niet horen in het dieet van een volwassen mens. Een baby is goed in staat om moedermelk te verteren, maar na enkele jaren wordt dit minder. Het kind is dan toe aan vast voedsel en heeft geen melk van de moeder meer nodig. Zeker de melk van een koe hoort niet thuis in het dieet van een mens. Een volwassen mens kan de melk lastig verteren en ook dit kan beschadigingen aan de darmwand veroorzaken. Ook de anti-nutriënten die peulvruchten aanmaken kunnen de darmwand beschadigen. Suiker hoort niet thuis in het dieet omdat het een verslavende werking heeft die de bloedsuikerspiegel kan ontregelen. Een schommelende bloedsuikerspiegel heeft ook tot gevolg dat je vaker een hongergevoel hebt. Hierdoor ga je vaker eten en kom je dus meer aan.

 

Positieve effecten van een paleo dieet

Het paleo dieet bestaat uit veel magere producten en daarom zul je snel merken dat je gewicht verliest als je aan dit dieet begint. Vooral het ontbreken van verzadigde vetten, melkproducten en suikers zorgen ervoor dat je afvalt. Voor sommige mensen is dit een belangrijke reden om met dit dieet te beginnen, maar voor veel mensen gaat het ook om de nieuwe en verfrissende visie op voedsel. Paleo biedt een nieuwe manier van kijken naar onze levensstijl. Ons eten heeft vaak weinig meer met goede voedingsstoffen te maken. Door het volgen van een paleo dieet leer je kritisch naar je eten te kijken. Je let erop of producten voedingsstoffen bevatten waar je lichaam wat aan heeft. Producten die bewerkt zijn, veel toegevoegde suikers hebben of erg vet zijn, laat je daarom staan. Het dieet heeft daarnaast ook andere positieve gevolgen voor je gezondheid dan alleen het gewichtsverlies. Je eet veel gezonde vetten en dat heeft positieve gevolgen voor je hart, bloed, en je hersenen. Het positieve effect van het eten van veel gezonde vetten wordt al jarenlang door verschillende onderzoeken aangetoond. Ook kanker en diabetes kunnen met het eten van veel gezonde vetten vermeden worden. Door het eten van veel fruit en groenten verklein je eveneens de kans op kanker en diabetes. Een ander positief gevolg van het paleo dieet is dat je er een mooiere huid van krijgt en dat je vaak minder last hebt van allergieën. Je krijgt een betere weerstand waardoor je minder vaak last hebt van verkoudheidjes en griep. Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat het dieet effectief is en goed is voor de gezondheid.

 weerstand

 

 

 

 

 

 

Maak zelf heerlijke paleo recepten

Als je begint aan het dieet zul je misschien in het begin een beetje moeite hebben met het vinden van lekkere recepten. De vertrouwde boterham voor ontbijt of lunch past niet in het dieet en het kan lastig zijn om hiervoor goede vervangers te vinden. Gelukkig zijn er genoeg paleo kookboeken te vinden waar je de lekkerste recepten voor het ontbijt, de lunch en het diner kunt vinden. Ook haal je hier inspiratie uit voor gezonde en verantwoorde tussendoortjes. Begin de dag met voldoende vetten en eiwitten die je energieke start van de dag geven. Vervang de boterhammen met kaas voor de lunch met eieren, vleeswaren, groenten en fruit. Maak een heerlijk bananenbrood om als tussendoortje te nemen of bak lekkere paleo pannenkoeken. En voor het avondeten kun je eindeloos variëren met vlees, vis, groenten, noten en zaden. Maak een lekkere soep vooraf die boordevol vitaminen zit of maak een salade die boordevol vitaminen en gezonde vetten zit. Bereid een lekker stuk vlees voor de benodigde proteïnen en eiwitten. Als dessert neem je een lekkere paleo pudding of chocoladetaart zonder gluten, suiker en granen. Zoals je merkt is een paleo dieet alles behalve eentonig en saai en kun je met een beetje creativiteit de lekkerste gerechten op tafel zetten.